2016. máj 08.

Itt a tavasz

írta: Jadiska
Itt a tavasz

rókadömping

Szóval végre elérkezett a tavasz ami annyiból rossz, hogy jellemzően akkor süt a nap amikor dolgozom, és minden szabadnapomon zuhog az eső. Mörfitől eltekintve azért még mindíg a kedvenc évszakom. Végre többet lehet kirándulni, orchideákat keresni, ami mostmár minden tavasszal program, ééés megérkeznek a várva várt árva vadállatok. Na igen. Nagy részük nem árva, hanem véletlenül vagy éppen akarattal össze szedett. Aztán ezek nagy része elpusztul egy része meg értő kezekbe kerül. Nagyrészük madár. Kisebbik részük emlős állat. Mivel mi a rókamentésnek lettünk elkötelezettjei, így mi ebből és kisrészt a vadnyulas részből kapjuk a megfelelő dózist. Ez annyit tesz hogy az országban  talált kisrókák a rókamentésen keresztül ideiglenes befogadókhoz kerülnek majd szeptember elején elengedjük őket. ( a képen Misi)

13096318_1196415227044904_5346155800965289377_n.jpg

A vadnyulak, főképpen mezei nyulakról van szó... mentése a nyúlmentésen keresztül folyik. Most nálunk nevelkedik egy Tamásiból érkezett nyuszkó aki már 100 grammot hízott figyelő szemeink előtt, néha meg a terráriumok mögött (ahová ki szökik és elbújik..) ( a képen Bújci)

img_20160501_193015.jpg

Közben amikor csak időm engedi kimegyek a leendő állatkerthez. Leginkább az érdekel mostanság, hogy milyen növények (és állatok) laknak a területen, és annak közvetlen környezetében. Azthiszem egészen színes terület, hiszen van egy patak (Sztaravoda), annak környezetében vízparti nyáras puhafás társulás látható, a mi telkünkön egy bozót van szilfákkal és juharral, valamint kökénnyel és galagonyával (többek között) És a telek mögötti füves területen pedig még agárkosbort is találtam ma.

img_20160506_144249.jpg

És mivel végre-végre elkészült a tanulmányterv, most azt várhatjuk, hogy a testület megszavazza, ha megszavazta, akkor majd ennek beépülését a szerkezeti tervbe kell megtervezni majd megszavazni :-) és így haladunk lépésről lépésre.Mindíg nehéz visszatartani magamat, mert oldalakat tudnék írni az unalmas papírmunkálatokról.

Az állatkert tervezése kapcsán a legnehezebb feladatot számomra az jelenti, hogy csiki-csuki játszmát kell játszani. Körülbelül egy évre előre látni kell milyen állatokat fogunk pontosan tartani ahoz, hogy megkérhessünk egyes engedélyeket. Miközben a telken még semmi sincsen, csak  bozót. Lassan kezd csak kirajzolódni, mik az első lépések. Külön kell választank szigoruan véve az állatkert engedélyeztetését az önkormányzati engedélyektől valamint a építkezéstől.

Mindenesetre szorgoskodunk ezerrel, és igyekszem kicsit majd sűrűbben beszámolni mindenről.

zsiráf veletek

 

 

Szólj hozzá

állatkert róka vad nyúl ne nyúlj hozzá