2017. aug 05.

Közeledik a végállomás

írta: Jadiska
Közeledik a végállomás

kérjük utasainkat figyelmeztessék utastársaikat a leszállásra :-)

Na ezt hogyan fogom frappánsan, érthetően és még szórakoztatóan is összefoglalni azt nem tudom, de azért értékeljétek a próbálkozásaimat :-) Kétségbeesésemből kiderülhet, hogy túl régóta nem írtam bejegyzést, így most a sok történést egyszerre kéne Rátok zúdítanom, de ez egy szegény olvasónak terhelő lehet, így lassan adagolom az infókat.  Íme:

Emlékeztetőül: Szentendrén a Skanzen előtt helyezkedik az a három telek ami állatkertünk első lépcsője lesz cirka 4500 négyzetméteren. A három telekből kettő önkormányzati tulajdon, egy pedig a sajátunk. A telkek előtt árok helyezkedik, és egy akácos borítja. Víz, villany, gáz nincsen. És az árok miatt a telkekre sem lehet kocsival bejutni, csak más telkeken keresztül. Őrülten hangzik, hiszen semmi sincsen ott, de mégis, mi egyből beleszerettünk a környékbe.

20623784_10208476807071530_1823506512_n.jpg

Cirka 3 éve indítottuk el a projektet. A fő cél a 3 telek hivatalosan "állatkerti övezetté" nyilvánítása volt, hiszen anélkül nem kezdhet senki állatkerti tevékenységet. (ugye ugye? - jutnak itt eszembe az engedély nélküli állatkertek :-/  de elhesegetem a mérgemet) Szóval ez a folyamat látszik lezárulni az elmúlt napokban ugyanis Szentendre Város Testülete megszavazta nem csak a mi kis állatkerti övezetünk létrejöttét, hanem más területek átsorolását/besorolását is. Ez a rendelet szeptember elsejével lép hatályba. (jupi). Ez semmiségnek tűnhet, de 3 éve emiatt rohangászunk ügyvédekhez, közjegyzőkhöz, a kedves Területrendezőhöz és az Önkormányzatba. Szóóóval nekünk ez most nagyon-nagyon-nagyon nagy szó. :-D

Érdekesség képen mesélem, hogy például a víz bekötésének engedélyeztetését tavaly szeptemberben kezdtük el és még az engedélyt sem kaptuk meg :-) -Jó munkához idő kell :-)

A telekre egy kis hídon lehet majd bejutni, ezt a hozzáértők inkább áteresznek hívják, a híd egy ilyen egyszerű építmény esetében kissé túlzó lenne azt hiszem, de azt is meg kell építeni, hogy áthidalja a telkek előtti vízmosást.

Elkezdtük a telkek és a vízmosás kitisztítását is. Fakivágási engedélyt az Önkormányzat zöld részlege adhat ki. A mi esetünkben amennyi fát csak lehet megtartunk, a bozót részt mindenképpen kiirtjuk. Fának egyébként csak egy adott törzsvastagságtól számít egy növény, így könnyű dolgunk volt. Igazi jogi értelemben vett fa kevés van a területen. Személy szerint nem szeretem az akácot, hiszen invaziv növényfaj, így bár nyáron szép zöld volt, és egyes növényevők imádják még sem sajnálom őket.

20641242_10208477261962902_632543901_o.jpg

A területen sok a szemét, üveg, lom, amik a bozótos aljában búvnak meg. Természetesen nem maradhatnak ott. 

Amint kitisztult a telek és a vízmosás, a következő fontos lépés a telek körbekerítése lesz. Nem látjuk még át, hogy milyen kerítést lesz jó alkalmazni, nagyon fontos a mi esetünkben a költséghatékonyság is.

img_20161214_115826_1.jpg

Ha megvan a körbekerítés jöhet a növényesítés egy része,ezzel kapcsolatban elég gyászos a helyzet, erről azonban következő posztomban fogok részleteket közzétenni. Védett növényekhez lassan nehezebbnek tűnik legálisan hozzájutni mint a védett állatokhoz úgy hiszem.

A körbekerítés után pedig megkezdődhet az áteresz építése; azt követően a terráriumház és a kifutók építése következik.

Közben az engedélyeztetés is folyik lassan elkészülök az ezer oldalas állatkerti engedélyeztetéssel, és felkereshetem a szakhatóságokat szabadidőmben :-) hogy ezzel is haladjunk. Lassan elkezdhetjük az állatkerti alapítvány létrehozását is.

A nyitást 2018 tavaszára tervezzük. Új hírekkel nemsokára jelentkezünk :-)

Zsiráf legyen veletek ;-)

 

 

 

 

Szólj hozzá