2018. jan 02.

Tanrekek, Madagaszkár kis csodái

írta: Jadiska
Tanrekek, Madagaszkár kis csodái

avagy az újévi tanrek mese

Madagaszkár a világ legidősibb szigete, mintegy 88 millió évvel ezelőtt szakadt le a Gondwanaról (háh, nem tudod mi az a Gondwana? A Gondwana egy szuperkontinens volt, ez darabolódott fel, és ebből alakultak ki a mai kontinensek). Madagaszkáron az élet a leszakadást követően elszigetelten fejlődött tovább, ezért a sziget állat és növényvilágának a 90%-a nem található meg másutt csak Madagaszkáron. Sajnos a szigeten a népesség oltári rohamban gyarapszik, emiatt az ott élő élőlények egyre csak perifériára szorulnak, egy részük pedig kihalt.

2616261882_f04c35dd63_z.jpg

 

Madagaszkárról mindenkinek a makik jutnak az eszébe, és ha látta a mesefilmet, még talán hallott arról a ragadozóról is, aki nem más, mint a fossza, aki a makikat a húsuktól megfossza :-D

Kevesen tudnak azonban a tanrekekről, akik igen csak elterjedtek a szigeten és benépesítenek minden területet. Életmódjukat tekintve a sünökhöz hasonlítanak a legjobban, de csodálatos módon őseik nem rokonok, hanem teljesen más fejlődési ágból származnak, magyarul semmi közük egymáshoz (ezt hívják konvergens evolúciónak).

Tanrekből több faj létezik, hogy csak párat említsek, egészen picik a cickány tanrekek, akik bőrét selymes szőr borítja. Jóval nagyobb a mi sünjeinkhez megtévesztésig hasonló süntanrek, és a 2 kilósra is megnövő farkatlan tanrek.

 page_2.jpg

Hogy ne csigázzalak benneteket, elárulom, hogy nekünk is vannak tanrekeink, méghozzá farkatlan tanrekek. Ezek az állatok még a szerencsésebbekhez tartoznak Madagaszkáron, ők egyelőre nagyszámban népesítik be a szigetet.

Rettentően furcsa kis állatok. Barna szőrük ritkás, farkuk olyan pici, hogy alig domborodik ki a fenekükből, orrhátuk hosszú, a végén apró orr van, amitől szegények alig bírnak inni, hiszen ha az orrukat bedugják a vízbe, egyből fulladozni kezdenek. Az erdők avarjában kutatnak alkonyatkor és pirkadatkor mindenféle rovar és féreg után. Márciustól októberig nyári álmot alszanak, és rövidke ébrenlétük alatt az evés melett még van idejük párosodni és felnevelni csíkosan születő kis gyermekeiket is.

A szakirodalomban nagyon kevés információ található róluk, csupán annyi, hogy ők szülik a legtöbb utódot az emlősük közül, így nekik van a legtöbb emlőbimbójuk is.

A mi tanrek csapatunk 3 fiatal nőstényből, 1 ősöreg nőstényből és Russelből a hímből áll. Idén november elején, igen későn ébredt a tanrek csapatunk. Russel csupán két nőstényt fogadott kegyeibe, és csak velük volt hajlandó párosodni, amit olyan intenzíven művelt, hogy a két nőstényt 14 nap után elválasztottuk nagy megkönnyebbülésükre, 1-1 szülésre is alkalmas terráriumba, ahol egyből be is rendezkedtek (telehordták szénával a házacskáikat). Russel egyedül maradt két nősténnyel: az idős mamával és a szépséges Daisyvel.

Történt aztán karácsony másnapján, hogy az állatos szobába belépve irdatlan rendetlenséget tapasztalhattunk. Russel és Daisy megszöktek, orrukkal eltöfködték a terrárium ajtaját és kiugrottak a terráriumból, kiborították és felfalták a macskatápot, leverték a csipeszeket, szétgurigatták a papírtőrlőt, egyenletes vastagságban szétszórták a forgácsot, az üres zsákkal együtt pedig, mint a nászutasok, beköltöztek egy üres terráriumba, és megágyaztak maguknak.

page2.jpg

A látvány elkeserítő volt, pár percbe beletelik ilyenkor, hogy az ember megeméssze a látványt. Több órás rendrakás várt ránk, mégis olyan ártatlan szemekkel kucorogtak új ágyukba a szökevények, hogy nem lehetett rájuk igazán haragudni :-)

Hamarosan Daisy is szülőszobába kerül (hiszen sosem lehet tudni). Russel és a mamácska pedig pár hét múlva újra álomba fog szenderülni. Ha szerencsések vagyunk, akkor a lányok csak később szenderülnek álomba, és tanrek áldásban lesz részünk. Sajnos nem tudhatjuk sosem biztosan, de ha sikerül újra szaporítanunk ezt a hihetetlenül érdekes állatfajt, biztosan beszámolunk arról is.

Az épülő állatkertben a tanrekekkel nem fogtok majd találkozni, érthető okokból, hiszen életük nagy részét átalusszák. Mégis nekik nagy szerepük van a kisállatkert létrehozásában, hiszen a kis tanrekekre egész nagy a kereslet külföldön, így más gyűjteményekkel más állatokat cserélhetünk, esetleg vevőre találhatunk, amire kifejezetten nagy a szükség, hiszen állatkertet létesíteni nagyon sok pénzbe kerül.

Ezért hoztuk létre alapítványunkat, a Szentendrei Kisállatkert Alapítványt, amely 100%-ban az állatkert létrejöttét és az állatkertet, valamint lakóit támogatja. Ha utalni szeretnél nekünk, ne fogd vissza magad: számlaszámunk: HU68 1091 8001 0000 0096 3805 0016

 

Zsiráf veletek

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Állatkert Alapítvány Zoo Madagaszkár Maki Tanrek Fossza